Tuesday, September 24, 2013

Makan makan dan makan. Takpe nanti saya diet balik taun depan.

Assalam

Dear,,

Wahh lamanya tak update.
Semenjak dua tiga menjak ni (eh bukan dari dulu ke) cs suka nau la makan yang manis-manis.hadoi.kalau tak dapat dalam sehari tu memang tak sah.kena ada coklat ke gula2 ke apape je la yang manis. 

Dan ya, berat cs juga mencanak2 naik dengan gembiranya.bulan 6 naik 2kilo.lepas tu bulan 7 naik 1kilo bulan 8 hambek ko naik 4.5kilo.tahniah cs. 

Dan sekarang bila nak berjalan mula la rasa tak larat ke. Rasa nak seret je kaki ni. 

 
Kita mulakan pagi anda dengan coklat yang sedap ni. Whittakers n ritter sport nixla yang cs hadap pepagi. Huhu.sekarang cs dh susah hati sebab coklat cs dh nk habis.kena restock balik.adoi sapa nak pegi langkawi. Cs nak kirim. Murah sikit. 


Waktu lunch kita teruskan misi memburu makanan manis lagi. Huhu. Sedap nya la hai. Dapat makan brownies n red velvet ni memang rasa aman bahagia sangat dah. Tak habis makan brownies siap rapau bawak balik.nanti nanges teringat yang balance tak habis tu.kahkahkah.

Dan atas sebab-sebab di atas, semalam cs cuba untuk buka cincin dijarimanisku. 


Hambek kau. Merah2 nak kuar kan. Memang sempit dah. Cincin pun mengecut ye? Oh tidakkk. Jari2 ku tembam sangat ke.. Adoiii.. 

Sekarang rasa menyesal plak makan macam2. Hmm xpe, kuat semangat. Lepas ni konpem kena kuruskan balik badankuuuu.. Uwaaaaa..

Tapi semalam baru beli voucher papa john kat groupon. Murah. 50% off.

 Ko taknak? 

Kihkihkih..


Xoxo,, 
Kasutmerah



Monday, August 26, 2013

Hubungi saya segera

Assalam

Sesiapa yg tau buah ni.
Yang tau area kl / sgor ada jual buah ni silalah inform sama saya.

Ni pun cs dpt dari kawan balik dari kelantan kot. Nak tunggu dia balik lagi tunggu raya haji la jawab nya.

Sedap nyaaaaaaaa.

Tolong lah.

Tolonggggg lahhhh.



Yang mengharap,
Kasutmerah





Monday, July 22, 2013

sang suami dan pak ngah adan


---------------------------------------------------------------------

Pak Ngah Adan : "Apasal monyok ni Muin?"

Muin : "Tah le Adan, bini aku tu, maleh beno masak gulai tempoyak feberet aku"

Pak Ngah Adan : "Ate, apasal kau tak masak sendiri je?"
Muin : "Mane le aku tau masak Adan oi, aku ni kan suami, bior la bini aku masak, aku makan je"

Pak Ngah Adan : "Patutnye kau la yang masak"
Muin : "Ish.... kan masak tu tugas isteri?"

Pak Ngah Adan : "Bila masa pulak masak ni jadi tugas isteri?"
Muin : "Laaa, kan dari dahulu kala lagi"

Pak Ngah Adan : "Itu la masalahnya, kita ni dok amal budaya sampai tak ikut ajaran agama"
Muin : "Ajaran agama? lain ke yang Islam ajar?"

Pak Ngah Adan : "Memang la lain, tu pasal kita kena belajar"
Muin : "Sebenarnya ikut Islam macam mana?"

Pak Ngah Adan : "Kalau ikut Mazhab Syafie dalam kalangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, kewajipan isteri satu je, layan suami, yang lain semua kewajipan suami"
Muin : "Hoh, layan suami je?"

Pak Ngah Adan : "Haah, kewajipan yang kena isteri buat layan suami je"

"Yang lain-lain, dalam urusan rumahtangga semua urusan suami. Macam sediakan rumah, kemas rumah, basuh pakaian, basuh pinggan mangkuk, jaga anak, sampai susukan anak pun kewajipan suami"

Muin : "Susukan anak pun suami kena buat? biar betul"

Pak Ngah Adan : "Kalau isteri tak mau susukan anak, suami tak boleh paksa, dia kena cari ibu susuan atau cari la susu kambing ke, lembu ke."
"Tapi Islam ni indah, Allah tak wajibkan, tapi Allah anugerahkan kasih sayang kepada ibu untuk dia susukan anak tu."
Muin : "Oooooo, apa lagi kewajipan suami?"

Pak Ngah Adan : "Suami wajib bagi makan kepada isteri. Minimum 1 mud atau satu cupak Baghdad lebih kurang tadahan 2 tapak tangan makanan ruji kepada isteri setiap hari. lauk pauk tu tak wajib dah. Wajib sediakan tempat tinggal. Wajib berikan sepasang pakaian setahun"
"Kalau isteri malas nak suap makanan, maka wajib suami suapkan makanan tu ke mulut isterinya"

"Tapi kalau suami nak bagi lebih tak jadi masalah. Takkan nak bagi makan nasi tak berlauk pulak kan?"

"Suami tak wajib bagi duit kat isteri dia, tapi boleh ganti duit kalau isteri tu rela dan nak uruskan sendiri, macam gantikan makanan dengan duit, isteri makan sendiri la. Duit isteri adalah hak isteri sepenuhnya, dia boleh buat apa sahaja dengan duit tu tanpa minta izin suami. Tapi baiknya bagi tau la kalau benda tu besar macam nak beli kereta tu"

Muin : "Kalau isteri tak tuntut hak dia?"

Pak Ngah Adan : "Itu kebaikan dalam berkasih sayang dan berumah tangga. Kalau isteri rasa cukup sekadar apa yang suami bagi tanpa tuntut apa-apa, itu baik. Sama macam suami bagi lebih dari kewajipan dia, itu baik"

"Kalau isteri redha melakukan kewajipan suami, itu sangat baik. Macam isteri redha memasak, mengemas rumah, basuh pakaian, jaga anak, susukan anak. Itu akan meringankan suaminya dan akan mendatangkan keredhaan suami dan Allah kepada si isteri. Tapi kalau isteri tak mau buat, suami tak boleh paksa. Malahan berdosa suami memaksa isteri melakukan yang asalnya adalah kewajipan suami itu sendiri"

"Tapi tolak ansur dalam rumahtangga itulah yang sebenarnya pengikat cukup kuat dalam rumahtangga, yang mendatangkan keharmonian dan rahmat Allah"

Muin : "Ooooo, baru aku tau"

Pak Ngah Adan : "Itu la masalahnya orang kita ni, belajar tak berapa mau, akibatnya hak dan tanggungjawab sendiri pun tak tau. Suami sibuk nak tambah bini, sebab tak tau betapa beratnya kewajipan suami. Kalau semua benda bini nak buat, memang best la kawin ramai. Isteri pulak dalam tak sedar ditindas secara rela. Bila badan letih mulut pun mula la membebel. Kadangkala pi marah suami pulak. Tak pasal-pasal hilang pahala dan dapat dosa"

"Imgat Muin, ramai perempuan masuk neraka disebabkan mulut mereka. Sebahagiannya sebab berleter sebab letih. Letih pulak sebab buat kewajipan suami yang dia rasa itu kewajipan isteri. Naya betul....."



Wallahualam


 
--------------------------------------------------------------------
 
kredit to  lovelineshani

xoxo,,

kasutmerah

Saturday, April 27, 2013

Tentang dirimu


Diriku bagi dirimu seperti asing
Tak berguna tak membahagia
Padamu hanyalah beban

Tuhan tahu apa yang terjadi
Antara kau dan aku


Kau takkan tahu apa hatiku
Yang selalu derita kernamu
Dan kau takkan rasa apa yang ku rasa
Semenjak kau hadir hidupku
Sering saja untukmu tentang dirimu
Tak pernah untukku



Mereka lihat masih lagi aku
Menantikan mu
Yang aku tak tersedar lagi dengan sikapmu terhadapku
Namun aku sebenarnya aku tak seperti yang kau tahu


Tak pernah untukku

Saturday, March 16, 2013

Fashion of hawa

Assalam

Dear,,

Sekarang cs n kawan cs buat online business!

Meh tengok-tengok cuci mata.

Kalau area klang valley boleh cod je.
Kalau tak pun, boleh tinggal kan message kat sini ya.
Jemput juga like page Fashion Of Hawa di facebook.

Harini cs akan post baju tribal blouse yang tengah in sangatttt tuuu.

Tribal blouse fit to L size.
Price: RM35 only.
Pakai loose santik sangat.
Boleh pakai pergi ofis juga, match kan dengan seluar slack or skirt or palazo.

Lagi satu, tribal legging.
Price: RM 25 only.
Boleh pakai dengan peplum or anything yang uols suka!

Sekarang kan musim tribal!
So check it out!!

Nanti kan berbagai lagi fashion akan di update.. See ya!!